De tijk is eigenlijk een vakterm voor het omhulsel van het kussen of dekbed dat de vulling bij elkaar houd en wat maakt dat je inderdaad van een kussen of dekbed kunt spreken en niet van een verzameling vulmateriaal en andere componenten dat samen het kussen of dekbed vormt. Hiermee hebben wij dan tevens een eerste functie van de tijk beschreven.

 

 

Een andere belangrijke functie van de tijk is het binnen houden van het vulmateriaal. Vooral wanneer er sprake is van ‘agressievere’ vulmaterialen zoals microvezels, cashmere vezels en jonge, met name, eendendons en eendenveertjes. De genoemde vezels zijn zo dun dat, wanneer niet de juiste tijkstof gebruikt wordt, deze door de stof naar buiten kunnen komen en dan een storende factor worden in de slaapkamer. De genoemde jonge eendendons en dan met name de eendenveertjes kunnen scherpe puntjes hebben welke door de tijk kunnen prikken wat onaangenaam aanvoelt. Ook kunnen de kleinste donspluisjes letterlijk door de tijk naar buiten waaien omdat ze zo klein en licht zijn dat ze met de uittredende lucht, door te tijk mee naar buiten geblazen kunnen worden. De keuze van de juiste stoffen voor de tijk kan deze problemen echter allemaal voorkomen en de door ons geselecteerde fabrikanten weten heel goed welke combnatie van vulling en tijkstof ze moeten selecteren.

 

Naast het bij elkaar- en binnenhouden van de vulling, kunnen ook vochtregulerende, temperatuur regulerende, antibacteriële- en/of koelende eigenschappen gewenst zijn en wil je ook graag dat de buitenkant van het hoofdkussen en/of dekbed prettig aanvoelt. Verder spelen voor mensen met een huisstof allergie ook de dichtheid en de wasbaarheid van de tijk een belangrijke rol.

 

Tijken voor Hoofdkussens

De keuze van de juiste tijkstof hangt hier vooral af van het gekozen vulmateriaal.

 

Donzen hoofdkussens

De stoffen voor dit type kussens moeten enerzijds de vulling binnen houden en anderszijds zo goed mogelijk passen bij de zachte en goede ventilerende inhoud. Dit vereist dicht geweven stoffen met zeer dunne draden welke de dons en ook altijd aanwezige kleine veertjes binnen moeten houden maar ook het comfort dat dons geeft moeten ondersteunen. Is het kussen gevuld met veertjes of meer veertjes dan dons, dan wordt er vaak een ‘keper of twill’ geweven tijkstof ingezet met iets dikkere garens. Hierdoor zijn de veertjes niet meer zo goed voelbaar en voelt het kussen zachter aan.

 

Vezelgevulde hoofdkussens

Dit kunnen natuurlijke vezels zoals wol, cameelhaar of cashmere zijn, maar bijvoorbeeld ook door de mens geproduceerde polyester, microvezel, viscose of Tencel vezels. Voor de tijk worden hierbij eveneens geweven stoffen gebruikt, deze hoeven in het algemeen niet zo dicht geweven te worden als de stoffen voor veren- en donsvullingen. De uitzondering op de regel zijn microvezel (= hele dunne polyester vezels) en cashmere natuurhaar. Deze vezels zijn zo dun dat er een donsdichte stof als tijkstof moet worden ingezet om ze binnen te houden.

 

Schuim hoofdkussens

Schuimen als Schuimrubber, Latex, HR-schuim en Memory schuim hoofdkussens hebben als eigenschap dat ze, in de meeste gevallen, een vaste vorm hebben en in meer of mindere mate puntelastisch zijn. Dit betekent dat wanneer je de schuimkern op een plek met één vinger heel ver kunt indrukken terwijl het schuim ernaast nauwelijks indrukt wordt. Dit komt de ondersteuning van hoofd en nek zeer tengoede en draagt bij aan een ontspannen slaap. Het zou in dit geval echter heel jammer zijn een stugge geweven tijk te gebruiken, deze zou de puntelasticiteit namelijk nadelig beinvloeden en het comfort van de schuimkern deels of geheel teniet kunnen doen.  

Bij dit type vulling wordt derhalve overwegend een gebreide stof als tijkstof gebruikt. Een gebreide stof heeft als voordeel dat deze enige elasticiteit bezit wat eventueel nog versterkt kan worden door een aandeel lycra of elastan aan de stof toe te voegen. Let bij de aankoop van dit type kussens dus op voldoende elasticiteit van de tijk.

 

Tijken van Dekbedden

Bij dekbedden spelen, naast het binnenhouden van het vulmateriaal nog een aantal andere zaken een belangrijke rol.

Daar je, in tegenstelling tot een hoofdkussen waar je op ligt, onder het dekbed ligt speelt het gewicht een belangrijke rol. Het dekbed moet, om zo min mogelijk verstoringen tijdens de slaap te veroorzaken, zo licht mogelijk zijn. Hoe zwaarder namelijk het dekbed is, hoe meer kracht je tijdens je slaap moet uitoefenen om je te kunnen bewegen. Als je meer kracht moeten uitoefenen om je bijvoorbeeld om te draaien, dan is de kans ook groter dat je daardoor voor kortere of langere tijd uit je slaap gehaald wordt en dat kan er de oorzaak van zijn dat je je ‘s morgens niet geheel uitgerust voelt.

 

Verder is het ventilerend vermogen van de tijk bij een dekbed ook heel belangrijk. Je kunt het namelijk alleen aangenaam warm hebben als microklimaat onder het dekbed zo droog mogelijk is. Het teveel aan warmte en vocht moet dus in voldoende mate worden opgenomen en vervolgens worden afgegeven aan de lucht boven het dekbed. Hierbij speelt ook de tijk weer een belangrijke rol. Katoen is daarvoor uitstekend geschikt maar bijvoorbeeld Tencel of katoen gemengd met Tencel voldoet ook prima omdat het sneller en meer vocht opneemt en sneller droogt.

 

 

Uit bovenstaande informatie blijkt dat ook de tijk een belangrijke factor speelt bij de zoektocht naar het juiste kussen en of dekbed. Wil je daar meer over weten of heb je een vraag dan kun je gerust bellen met het team van mijnidealekussen.nl, die weten hier alles van en helpen je graag verder.