Kussenwijzer

Kussenwijzer

 

Waarom een hoofdkussen?

We hebben allemaal wel eens ervaren dat we in slaap zijn gevallen in bijvoorbeeld het vliegtuig of als passagier in auto of trein en dat je wakker wordt met een flinke pijn in je nek. Dit was dan het gevolg van een onjuiste ondersteuning van hoofd en nek. In bed zal dat op die manier niet zo snel gebeuren maar toch is het belang van een juiste ondersteuning van je hoofd en nek erg belangrijk. Enerzijds om je spieren en gewrichten lekker te laten ontspannen en daarmee eventuele pijntjes te voorkomen en of te verminderen maar bovenal om je een goede nachtrust te bezorgen en de dag weer energiek te kunnen beginnen. Met deze kussenwijzer bieden wij je handvatten om tot een juiste keuze te komen

 

Wat is het beste hoofdkussen?

Dit wordt mij vaak gevraagd en ik moet het antwoord daar altijd op schuldig blijven, tenminste zolang ik geen aanvullende informatie heb over de persoon, de slaaphouding en het type bed en matras.

Het maakt namelijk verschil uit of je smalle of juist bredere schouders hebt, met name als je regelmatig op je zij slaapt (70-75%), je hebt dan een bepaalde hoogte tussen de matras en de zijkant van je hoofd op te vullen om er voor te zorgen dat je hoofd en nekwervels zoveel mogelijk recht in lijn liggen met je ruggegraat. Hieruit kun je tevens afleiden dat het matras en de bedbodem of boxspring ook invloed op de keuze van het juiste hoofdkussen hebben. Als je een stevig matras hebt en zelf niet al te zwaar bent zul je dus minder ver in het matras zakken met je schouders en heb je een hoger en steviger kussen nodig dan iemand die een zacht matras heeft met bovendien speciale schoudercomfortzones. Deze persoon zakt met z’n schouders diep in het matras en heeft een veel kleinere ruimte tussen hoofd en matras te vullen.

Slaap je op je buik, dan kun je het beste zonder kussen slapen. Wil je toch een hoofdkussen, neem dan een dun en zacht kussen. In de kussenwijzer proberen wij je te helpen om jou het juiste kussen te laten kiezen. 

Welke typen hoofdkussens zijn er?


Niet vormvaste hoofdkussens bestaan in feite uit een kompartiment met een losse vulling er in. Dit type kussen kun je naar eigen behoefte ‘kneden’ en eventueel vouwen om de juiste hoogte op je gewenste plaats te krijgen. Afhankelijk van het gekozen vulmateriaal zal deze hoogte en daarmee de op bepaalde plaatsen gewenste extra steun gedurende de nacht geleidelijk afnemen. Hoe gladder de vulling hoe eerder dit zal gebeuren.

Vormvaste hoofdkussens bestaan of uit een schuim kern met een vaste vorm of uit meerdere kompartimenten met eventueel verschillende soorten en/of vulgewichten bestaande vulling. Een belangrijk voordeel van vormvaste hoofdkussens is de stabiliteit, gedurende de nacht blijft de vulling namelijk beter op zijn plaats waardoor een permanente ondersteuning van bijvoorbeeld je nek beter gewaarborgd is.

Welke soorten vulling zijn er? Hier de meest voorkomende:
 

Synthethische losse vulling

Natuurlijke losse vulling

Vormvaste vulling

     
Polyester vulvezels Veren van eenden of ganzen Schuimrubber
Polyester vezelbolletjes Veren/dons van eenden of ganzen Latex
Schuim vlokken Wol bolletjes Memory Foam - visco elastisch schuim
  Kapok vezels  


Hoe kies je het voor jou geschikte hoofdkussen?

Afhankelijk van je slaaphouding, lichaamsbouw (man/vrouw) en het type en hardheid van je bed kun je met behulp van onderstaande kussenwijzer je beste keuze bepalen.
 

Bed/matras

Slaaphouding

Keuze indicator voor te kiezen hoofdkussen:

 
Vrouwen

Geen

laag 9-10 cm

middel 11-12 cm

hoog 13-15 cm

Soft

Medium

Firm

Soft, eventueel 
met  comfortzones

Buik X            
Rug   X     X    
Zij     X   X    

medium - stevig

Buik X            
Rug    X X   X    
Zij     X   X X  
 
Mannen

Soft, eventueel 
met  comfortzones

Buik X            
Rug     X   X X  
Zij     X X   X  

medium - stevig

Buik X            
Rug     X X   X X
Zij       X   X X 

 

Maatvoering

In Nederland is de standaard maat 60x70cm voor niet vormvaste hoofdkussens, de maat 50x70cm zie je ook iets meer opkomen en ook hoofdkussens in de maat van de matras breedte, ook wel ‘spaanse kussens’ genoemd zie je steeds meer. In Belgie is de standard maat 60x60cm.
Vormvaste hoofdkussens hebben meestal een iets afwijkende maat om de voorkomen dat je met de voeten over de rand van je matras komt. Belangrijk is hier om te kijken of ze in je bestaande kussenslopen passen of dat er passende hoezen voor het hoofdkussen van je voorkeur verkrijgbaar zijn. 

 

Allergie vriendelijke kussens

De meest voorkomende allergie is ‘huisstofallergie’ deze wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de huismijt. Over het algemeen kun je hier het beste tegen wapenen door hoofdkussens en dekbedden met een dichter geweven tijk te kiezen of hoezen te gebruiken met een dichter geweven tijk. Dit maakt dat een met veren- en dons gevuld hoofdkussen en dekbed prima door deze groep gebruikt kan worden.

Maarten Gaarthuis
www.mijnidealekussen.nl

 

Kussenwijzer (Tip!)  

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »